Lämmitysjärjestelmän huolto

Lämmitysjärjestelmän säännöllinen huolto lisää käyttöikää ja ylläpitää taloudellisuutta

Olipa käytössä ilmalämpöpumppu, maalämpö tai ilma-vesilämpö, on lämmitysjärjestelmän ylläpito ja säännöllinen huolto tietenkin tärkeää. Lämmitysjärjestelmän säännöllinen tarkistus varmistaa, että laite on puhdas ja pystyy toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, sen mahdolliset kuluvat osat ehditään vaihtaa ajoissa ja järjestelmään ei ole tullut iän tai olosuhteiden myötä muuta huollettavaa.

Kun lämmitysjärjestelmästä pidetään huolta, toimii laitteisto luotettavasti, on pitkäikäinen ja lämmitysjärjestelmä pysyy myös taloudellisena, kun laitteiston virheellinen tai vajavainen toiminta ei syö ylimääräistä energiaa.

Kuinka usein lämmitysjärjestelmä täytyy huoltaa?

Lämmitysjärjestelmän sopiva huoltoväli vaihtelee paljon valitusta järjestelmästä, laitteistosta ja vallitsevista olosuhteista riippuen. Esimerkiksi ilmalämpöpumpun huolto kannattaa tehdä laitteesta ja olosuhteista riippuen 2-5 vuoden välein, mikäli laite tuntuu toimivan normaalisti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Myös maalämpö on lämmitysjärjestelmänä hyvin toimintavarma ja harvemmin tuottaa talouteen harmaita hiuksia, mutta maalämpöjärjestelmä on suositeltavaa tarkastuttaa aina vuoden välein.

Lämmitysjärjestelmän toimintaa ja kuntoa kannattaa seurata, jotta mahdolliset vikatilat huomataan mahdollisimman ajoissa ennen suuremman vahingon tapahtumista. Tutustu valitsemasi lämmitysjärjestelmän käyttöohjeisiin ja pyydä myös asentajalta ohjeita siitä, mitä voit tehdä itse laitteiston ylläpitämiseksi ja mitkä muutokset vaativat ammattilaisen huoltoa.

Valitsemalla luotettavan ammattilaisen asentamaan ja ylläpitämään lämmitysjärjestelmääsi, saat myös varmaa tietoa juuri teidän kohteeseen sopivasta huoltovälistä. 

Näin huollat itse lämmitysjärjestelmää

Olipa lämmitysjärjestelmänä ilmalämpöpumppu, maalämpö tai ilmavesilämpö, voi kaikkiin lämmitysjärjestelmiin tehdä arkisimmat ylläpitotoimet turvallisesti omin voimin. Lämmitysjärjestelmän asennuksen yhteydessä saat aina järjestelmän käyttöohjeet ja opastuksen järjestelmän ylläpitoon, mutta ota aina yhteyttä ammattilaiseen mikäli olet epävarma ja tarvitset apua.

 

  • Tarkista sihdit ja suodattimet. Esimerkiksi maalämpöjärjestelmässä on sihtejä, jotka tulee puhdistaa säännöllisesti: heti asennuksen jälkeen tiheämmin, käytön myötä noin kerran vuodessa.
  • Tarkista painemittarit. Asennuksen yhteydessä saat ohjeet siitä, missä järjestelmäsi painemittarit sijaitsevat ja miten niitä luetaan. Lämmitysjärjestelmästä riippuen paineen muutoksia voi korjata itse tai siihen tulee kutsua huoltomies – älä kuitenkaan veikkaile, vaan epävarmassa tilanteessa soita ja kysy mitä tehdään!
  • Varmista ilmalämpöpumpun ilmanvaihto. Huolehdi siitä, että ilmalämpöpumppu on aina esteettömässä tilassa eikä esimerkiksi kasvillisuus haittaa sen toimintaa.
Soita meille

Pin It on Pinterest

Share This